Asylsökare flyr Finland på väg till Sverige

Nu är Finlands asylsökare på väg till Sverige. Orsaken är att de fått avslag på sin asylansökan och nu hoppas de att Sverige ska öppna sina dörrar för dem, rapporterar Ekot. Främst handlar det om irakier, somalier och afghaner. Troligen kommer de inte stoppas från att bara gå in i Sverige.

En stor grupp asylsökare i Finland planerar nu att gemensamt ta sig till Sverige via gränsen i Haparanda/Torneå.

Asylmarschen ska ske i början av september och syftet är alltså att söka asyl i Sverige.

Det handlar framför allt om asylsökare från Irak, Somalia och Afghanistan som inte anses ha asylskäl och som därför inte får stanna i Finland. Men i Sverige finns det kanske en chans.

Så många som tusen invandrare eller ännu fler ska tillsammans gå in i Sverige och söka asyl här. I en grupp på Facebook diskuterar 1300 personer hur de ska ta sig hit.

Enligt Norran handlar det om en ”massflykt från Finland till Sverige via Haparanda”.

Gränspassagen mellan Haparanda och Torneå brukar normalt vara öppen, vilket innebär att de asylsökande troligen inte kommer stoppas från att passera gränsen till Sverige. I så fall måste en särskild gränskontroll upprättas.

Planen är att samlas i finländska Torneå den 5 september och sedan bara gå rätt in i Sverige.

– De hoppas ha större möjligheter att få stanna i Sverige, säger Nuor Dawoode, så kallad talesperson för de asylsökande, till Ekot.

Enligt Lisa Danling på Migrationsverket prövas varje ärende individuellt och det kan finnas undantag i Dublinkonventionen, som egentligen säger att det är asylansökan i det första landet som gäller