1 maj, kommer tusentals svenskar att gå i tåg för att fira arbetardagen. I Sverige blev första maj allmän helgdag 1939, men tågen har en arbetarbakgrund som sträcker sig tillbaka till 1880-talets Chicago.
[ig_image image_file=”http://individens.net/wp-content/uploads/2015/05/1-maj.jpg” image_size=”full” link_type=”no_link” image_container_style=”no-styling” image_alignment=”inherit” image_margin_top=”10″ image_margin_bottom=”10″ image_effect=”no” disabled_el=”no” ][/ig_image]
Den första maj 1886 gick över 350.000 arbetare som krävde åtta timmars arbetsdag till strejk i Chicago. Två dagar senare ingrep polisen, öppnade eld mot demonstranterna och sköt ihjäl några personer. Dagen därpå samlades frustrerade arbetare på gatorna och demonstrerade på flera platser runt om i USA.
I Chicago samlades tusentals framför Haymarket, där närmare tvåhundra poliser snart skulle dyka upp för att skingra folkmassan. Mitt i allt smällde en bomb i polishären och polisen öppnade eld mot demonstranterna. Hur många poliser och demonstranter som totalt miste livet under Haymarketmassakern är än i dag oklart, men händelseförloppet som gav upphov till dagens första maj skulle inte ta slut där.
Efter Haymarketmassakern greps flera demonstranter, och åtta av dem dömdes till döden. Fyra avrättades, en tog livet av sig och tre benådades.
Två år senare utropade den Andra internationalen på den amerikanska delegationens förslag 1 maj till den internationella generalstrejkens dag. Första maj skulle nu firas till minne av de som miste livet vid Haymarketmassakern och för att samordna kampen för åtta timmars arbetsdag.
Den första maj 1890 anordnade arbetarrörelser runt om i världen för första gången gemensamma demonstrationståg.
Även i Sverige höll man under samma dag demonstrationer på 21 platser runt om i landet. I Stockholm samlades omkring 20.000 personer vid Karlavägen och gick till samlingsplatsen där ytterligare 30.000 väntade.
Sedan dess har första maj firats med demonstrationståg i Sverige varje år, men dagen blev inte en allmän helgdag förrän 1939. 1926 lades det första förslaget om att göra första maj till allmän helgdag fram, men riksdagen röstade inte igenom lagen förrän 1938.
Första maj är den första icke-kyrkliga allmänna helgdagen i Sverige. I de flesta kulturer finns högtider för att markera vårens ankomst och just den 1 maj firas av flera så kallade hedniska kulturer. I USA och Kanada firas arbetare med helgdag på labor day, första måndagen i september.