Femton år efter mordet på Fadime Sahindal fortsätter hedersvåldet att skörda offer skriver Aftobladet.
Bara i fjol mördades minst sex personer i Sverige i misstänkta hedersmord.
Och de ungdomar som inte kan leva fria liv här, räknas till över 100 000.
Mordet på Fadime Sahindal, 26, skakade Sverige. Den 21 januari 2002 sköts hon till döds av sin far för att han ansåg att hon dragit skam över familjen, och vi fick på allvar upp ögonen för hedersrelaterat våld.
– Vi känner till sex fall från förra året, lågt räknat, där det finns en tydlig hederskontext, säger Mikael Thörn, expert på hedersrelaterat våld på länsstyrelsen Östergötland.
Missar hedersmotiv
Ett fall är den 16-åriga asylsökande flicka som hittades död i ett skogsparti Hökarängen i södra Stockholm, ett annat den 22-åriga kvinna som ströps av sin make på ett asylboende i Mariannelund.
Det är samtidigt inte ovanligt att polis och åklagare missar hedersmotiv, enligt advokat Elisabeth Massi Fritz som är specialiserad på hedersbrott.
– Vi har väldigt få personer med spetskompetens som kan hantera den här typen av komplexa brott på ett korrekt sätt, säger hon.
Konsekvenserna kan bli allvarliga.
– Inser man inte att det är ett hedersbrott lagför man kanske inte alla inblandade och offret får inte rätt hjälp med tanke på hotbilder som kan vara väldigt höga, säger Elisabeth Massi Fritz.
Stor ökning
Enligt de senaste beräkningarna lever över 100 000 ungdomar i Sverige med begränsningar, kontroll och i vissa fall hot och våld i hederns namn. Problematiken ökar, enligt Mikael Thörn.
– Majoriteten av kommunerna beskriver en stor ökning de senaste åren, säger han.
Även om kunskapen är större i dag jämfört med när Fadime dödades är den fortfarande för liten, anser Mikael Thörn.
– Den är också väldigt ojämnt fördelad mellan kommuner och myndigheter och det innebär att många inte får något stöd överhuvudtaget, säger han.
För att markera allvaret måste hedersbrotten föras in i lagstiftningen, anser Elisabeth Massi Fritz.
– Det är dags för Sverige att införa hedersbrott i vår brottsbalk och markera att det är stränga straff och utvisning som gäller, säger hon.
Ser över lagen
Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) framhåller att regeringen tagit till åtgärder.
– I den nationella strategin, som omfattar 900 miljoner på fyra år, är hedersrelaterade frågor och uppdrag en prioriterad del. Där har både polisen, sjukvården och socialtjänsten i uppdrag att arbeta med de här frågorna och öka sin kunskap på olika sätt, säger hon.
Dessutom ska lagen om barnäktenskap ses över och regeringen vill också se över om hedersmotiv ska vara grund för straffskärpning.