Anställning

De två huvudtyperna av anställningar i Sverige är tillfällig och tillsvidare anställning

 

Tillfällig anställning

​Tillfälliga anställningar kan exempelvis vara vikariat.Oavsett anställningsform är det viktigt att få ett ordentligt anställningsavtal där inte bara lönen och semesterdagarna finns reglerade utan även arbetstider, uppsägningstid och andra villkor.På arbetsplatser med kollektivavtal regleras det mesta genom detta, så den anställda behöver inte kontrollera allt själv.​

Arbetsgivaren kan kräva att du är lojal

Att sköta ditt jobb räcker inte, du måste också vara lojal mot din arbetsgivare. Därför är det inte riskfritt att säga vad som helst om ditt jobb.

IIS reder ut begreppen.

​Du riskerar ditt jobb om du kritiserar din arbetsgivare offentligt. Det beror på lojalitetsplikten, en rättspraxis som innebär att en anställning ska bygga på ömsesidig lojalitet.Enligt regeln måste du i princip sätta arbetsgivarens intresse i första hand.Som säljare kan du alltså inte välja att vara klädd som en gothare om företaget har en klädkod och du kan inte snacka skit om chefen hur som helst.​

Men yttrandefriheten då?

Jo, den finns men värderas olika beroende på om du är anställd i privat eller offentlig sektor. Medan en polisman som bloggade om brott och kränkningar i poliskåren fick tillbaka jobbet, fick en föreningsanställd som slog larm om förskingring aldrig komma tillbaka. Arbetsdomstolen vägde in att polisen var offentliganställd.

Hur lojal måste jag vara om jag jobbar i ett privat företag?

Allvarlig offentlig kritik kan vara skäl till uppsägning. Men det finns utrymme för kritik.I bedömningen väger domstolen in om den anställde har pratat med sin arbetsgivare först, hur kritiken har framförts, syftet med kritiken och vilken position den som kritiserar har.På en hög chef ställs högre lojalitetskrav, enligt Tjänstemännens centralorganisation.

Kan jag säga vad som helst om jag jobbar i offentlig sektor?

– Som privatanställd är det viktigt att din kritik är befogad, men för offentliganställda är det yttrandefriheten som gäller i första hand. Men du får inte bryta mot sekretessregler eller göra något brottsligt. Om din öppna kritik leder till mycket allvarliga samarbetssvårigheter kan arbetsgivaren få rätt att omplacera dig, säger Kirsi Piispanen, jurist på Lärarförbundet.​

Måste jag bryta mot lagen om arbetsgivaren vill det?

– Nej, du får inte bryta mot lagar och regler. Om du uppmanas att bryta mot regler för till exempel marknadsföring och gör det så kan du bli fälld för det. Men det är ett dilemma, för om du vägrar att följa order kan du bli av med jobbet, även om det inte finns saklig grund för uppsägning,säger Gunilla Bäcklund, central ombudsman på Unionen.​​

Några begrepp som reglerar din lojalitet

  • Tystnadsplikt. Förutom sekretessbelagd information och yrkeshemligheter kan privata arbetsgivare bestämma vilken information de anser vara skadlig för företaget om den kommer ut (dock ej brottslig verksamhet och allvarliga missförhållanden).
  • Konkurrensklausul. Lojalitetsplikten upphör då du slutar, om inte anställningsavtalet innehåller konkurrens- och sekretessklausuler. De gäller normalt i upp till två år, men får inte innehålla vilka krav som helst.
  • Lagen om skydd för företagshemligheter. Du får inte avslöja företagshemligheter. Här ingår alltifrån industrispionage till spridandet av företagets kundregister.
  • Otillåten bisyssla. Du får inte jobba hos en konkurrent, eller så att du blir för trött att göra ditt ordinarie jobb ordentligt.

Arbettsrätt

LAS- lagen om anställningsskydd

Enligt 4 § LAS är huvudregeln att ett anställningsavtal gäller tillsvidare. Undantag från denna huvudregel, som utgör tillåtna tidsbegränsade anställningar. Denna provanställning får pågå i maximalt 6 månader. Om varken arbetsgivaren eller arbetstagaren senast vid prövotidens utgång meddelar att anställningen ska upphöra övergår automatiskt provanställningen i en fast anställning.

Att du är fast anställd innebär b.la. att det krävs saklig grund för uppsägning från arbetsgivares sida. Den fasta anställningen innebär med andra ord ett starkare skydd för dig som arbetstagare än en provanställning.