Intervjutips

Proffs vägleder genom intervjun

Summera dina erfarenheter

Gå igenom dina erfarenheter från studier, arbetsliv och ideella åtaganden före intervjun. – Då slipper du fundera kring årtal, kurser du läst och andra meriter när du väl får frågan. Fundera också på vilka egenskaper som utmärker dig och är du osäker så fråga folk i din omgivning hur de uppfattar dig. Det säger Monika Johansson, personalchef inom Arbetsmarknadsförvaltningen i Stockholms stad. Hon har bara det senaste året hållit i mer än 50 anställningsintervjuer. De flesta rekryterare skapar också en kravprofil som specificerar vilka egenskaper och kompetenser som krävs för den aktuella tjänsten, och som ligger till grund för annonsen. Tarja Forsberg, arbetsrättslig rådgivare på fackförbundet Vision, menar därför att nyckeln till en lyckad intervju är att utnyttja annonsen till max: – Gör en annonsanalys för att ta reda på hur arbetsgivarens kravprofil ser ut. Titta på krav, meriter och önskemål, och sen matchar du dina kompetenser exakt mot annonsen så att arbetsgivaren inser att de har precis rätt person framför sig.

Tänk på helheten

Rekryteraren tittar på helhetsintrycket. Se därför till att komma i tid och ha med dig namn och telefonnummer till den du ska träffa i fall något oförutsett inträffar. Ta även med CV, betyg, intyg och telefonnummer till referenser. Hälsa på alla som är med under intervjun och tänk på att rikta dig till samtliga i rummet. – Jag tycker att du ska vara dig själv så mycket som möjligt och arbeta för att leva upp till den ansökan du skrivit. Jag kommer att vilja se de egenskaper som du skrivit om i brevet under intervjun, säger Robert Samuelsson. – Fokusera på att du har valt arbetsplatsen bland andra företag och lyft fram det som är specifikt. Visa att du vet vad företaget håller på med, säger Tarja Forsberg. Och om du har en lucka i ditt CV, var beredd på att rekryteraren frågar om det. – Det är inget fel med en lucka, men det handlar om att kunna motivera sina val. Har du avslutat en anställning ska du kunna säga varför, säger Robert Samuelsson. Många tror också att det bara är rekryteraren som ska ställa frågor, men det är viktigt att du själv är beredd med frågor som visar på intresse. Frågorna kan till exempel handla om hur stor arbetsgruppen är, vad en formulering i annonsen betyder, vilka utmaningar företaget står inför eller hur åldersfördelningen ser ut. När det gäller klädsel bör du försöka anpassa dina kläder till de klädkoder som finns för den aktuella branschen.​

Svara ärligt på frågorna

Du ska alltid vara beredd på frågor utifrån ditt CV och personliga brev. Men ofta inleds intervjun lite förutsättningslöst med: Berätta om dig själv!

– Jag tycker det är lagom att börja med vilken linje du gick på gymnasiet. Du behöver inte rabbla alla ströjobb, men kan nämna vilka branscher du jobbat i, vilka erfarenheter du har och var du bott. Berätta varför du är där du är i dag. Glöm inte viktiga saker men fastna inte heller på onödiga detaljer, säger Monika Johansson.

En annan vanlig fråga gäller din samarbetsförmåga. Försök att ge konkreta exempel på hur du samarbetat med kollegor och chefer på tidigare arbetsplatser, eller kursare under utbildningen. Många arbetsgivare frågar också om starka sidor. Och även om förberedelse är a och o så försök få dina svar att låta naturliga och inte inövade.

– Fundera på hur dina starka sidor yttrar sig i jobbsammanhang. Om du väljer att lyfta fram en egenskap, till exempel driven, är det bra att ha konkreta exempel på att du är just det. Det blir mer trovärdigt och visar på god självkännedom, säger Monika Johansson.

Att berätta om sina svaga sidor kan vara svårt men tänk på att om du funderar för länge kan det verka som om du har dålig självinsikt. Många arbetsgivare frågar även dina referenser om styrkor och svagheter, så det är bäst att försöka vara ärlig.

– Man har bara att förlora på att försköna eller överdriva det man gjort. Alla har vi våra utvecklingsområden och vi tjänar på att vara ärliga, säger Robert Samuelsson. Rekryterare brukar också fråga om en tidigare komplex uppgift, ett misslyckande eller om en konflikt du mött under arbetsliv eller studier.

– Det jag vill höra är hur den sökande beskriver en konflikt, hur konflikten löstes och vad det gav för lärdomar. Jag är inte så intresserad av någon som bara skyller på andra, säger Monika Johansson.

Undvik vanliga misstag

Monika Johansson tycker att den sökande får ett sämre ingångsläge av att komma för sent, vara oförberedd och inte veta vilken typ av arbetsplats man kommer till. Floskler och tomma ord går inte heller hem.

– Klichéer säger ju inte så mycket. Det bär mig emot att anställa någon som jag inte vet vem det är. Jag vill ju veta ungefär hur personen kan prestera, säger hon. Robert Samuelsson menar att en del sökande blir allt för forcerade, och att det i stället kan vara en fördel att vara eftertänksam.

– Somliga pratar för mycket, blir övergripande i sina svar och svarar inte riktigt på frågorna. Det är faktiskt ingen nackdel att säga att man behöver tänka efter innan man svarar på en fråga.

Framhäv din utbildning

Om du har liten erfarenhet från arbetslivet gäller det att betona din personlighet, utbildningen och alla kompetenser du har. Det kan till exempel vara datavana, skrivkunskaper eller erfarenhet av att jobba i grupp.

– När det är studenter som söker jobb fokuserar vi mycket på utbildning och erfarenheter. Vi bedömer potential och engagemang under studietiden, att vara engagerad i kåren eller aktiv inom någon sport är positivt. Det visar att man har kapacitet att organisera saker, säger Robert Samuelsson.

Även Monika Johansson säger att arbete inom kåren eller idrotten är en bra merit för studenter.

– Jag frågar mycket om utbildningen, och är mer intresserad av examensarbetet och om du gjort något praktiskt arbete.  

Klä dig rätt

Angela Ahola, forskare och doktor i psykologi ger oss råd

Så ska du se ut för att uppfattas som kompetent

Forskning visar att vi bildar oss en uppfattning om andra människor bara genom att titta på dem. 

– Till exempel anses män automatiskt vara mer kompetenta än kvinnor, säger . Självklart handlar det om fördomar, oftast omedvetna, och sådana är svåra att göra något åt på kort sikt. Andra kan vi försöka kompensera för. 

Så nu är det dags att få svar på frågan – hur ska jag se ut på intervjun? 

Kläder

En formellt klädd person uppfattas som mer kompetent och intelligent, så mörk kavaj är bra. Lägg gärna till ett smycke eller en röd accessoar, det signalerar självförtroende. Men inte för mycket, det får inte bli pråligt. 

 

Smink 

Sminkade kvinnor framstår också som mer kompetenta, och därför är det bra att använda eyeliner, rouge, och kanske ett rött läppstift. 

 

Frisyr

När det gäller håret uppfattas brunetter som smartare än blondiner, och korthåriga som mer kompetenta än långhåriga.Sätt upp långt hår i en stram frisyr, speciellt om du är ljus.  

 

Men kan inte den här typen av fördomar förändras? 

Absolut, om de hela tiden motbevisas så förändras de med tiden. Så klär du upp din kompetens