Det finns flera sätt att söka jobb
Många tjänster utannonseras till exempel på Arbetsförmedlingens hemsida,men långt ifrån alla. Därför kan det också vara bra att lämna in en spontanansökan på arbetsplatser som verkar intressanta. En skriftlig jobbansökan består av både ett CV (med arbetslivserfarenhet, utbildning och meriter) och ett personligt brev. När man skriver en jobbansökan är det bra att undvika floskler och i stället förklara varför just tjänsten eller arbetsplatsen lockar.
Det är också viktigt att korrläsa för att slippa stavfel och kan vara bra att följa upp sin ansökan med ett telefonsamtal.
Kolla jobbet och ställ rätta frågorna
Att ha bra koll på en möjlig arbetsgivare ökar chanserna till jobb rejält För att på riktigt kunna uttrycka sig precist i en ansökan eller på en intervju krävs lite research. Till att börja med kan det vara en poäng att undersöka den bransch man vill jobba i,ett bra sätt är då att läsa de branschtidningar som finns. När man sedan vill fördjupa sig i ett specifikt företag görs det förstås bäst via deras webbsida. När du går igenom sidan bör du bland annat fundera över vilka mål och visioner som styr företagets arbete. Att veta vilka värderingar som styr företaget hjälper dig både när du ska skriva en ansökan och när du blir kallad på intervju. På så sätt vet du också om du själv delar företagets värderingar.
Nätverkssajter
LinkedIn som en näst intill oumbärlig väg att ta reda på mer om både,branscher, företag och kanske framförallt om enskilda rekryterare.På sajten kan du läsa olika personers profiler och på så sätt veta vad en person skulle gilla eller inte gilla att du tog upp på en intervju eller i en ansökan. Det är nästan fel att inte använda LinkedIn i sitt jobbsökande, det håller på att revolutionera arbetssökandet! Ett tips, i synnerhet för ekonomer – att titta på allabolag.se. Där kan man läsa företags årsredovisningar och på så sätt visa att man vet hur företaget utvecklats. Man kan se om det är ett företag som går bra eller dåligt.
På intervjun kan du exempelvis säga ”Ni har verkligen jobbat med er lönsamhet”,
En annan bra metod för att ta reda på mer om en arbetsplats eller en bransch är att gå via facket. Att prata med en fackligt förtroendevald – göra en informationsintervju – kan ge mycket kött på benen och dessutom kan du få den osminkade bilden. De kan ge en mer rättvisande bild av företaget. De kan berätta vad som är rimligt att begära i lön och de kan beskriva organisationskulturen.En informationsintervju kan förstås även göras med andra än de fackliga representanterna. Ett bra sätt är att bjuda en person med ett lockande jobb på lunch, mejla eller ring och berätta att du vill ta reda på mer om dennes jobb och om branschen. Alla människor äter lunch och de flesta gillar att prata om sig själva.
Bra frågor att ställa är:
Hur arbetar ni i dag med …?,
Vad blir den största utmaningen för den person ni kommer att anställa?
Vilka förmågor och erfarenheter behöver man för att göra ett bra jobb hos er?
När man ringer på en utlyst tjänst är en riktigt bra fråga:
Var kommer tyngdpunkten i arbetet att ligga?
Vad är en spontanansökan?
En spontanansökan kan ses som en allmän ansökan du skickar till ett företag, men inte till ett specifikt utannonserat jobb. Du är antagligen intresserad av företaget eller branschen och vill visa vem du är så att arbetsgivaren har en bild av dig när en tjänst hos dem dyker upp längre fram.
Vad är för skillnad
När du skickar in en spontanansökan så blir det såklart mycket viktigare att du förklarar varför du är intresserad av att arbeta på det specifika företaget. Vad är det som lockar? Är det branschen, produkten eller företagets värderingar eller alltihop? Beskriv också gärna vilken bild du har av företaget sedan tidigare och vad du baserar den på – om du känner någon som jobbar där, har du erfarenhet från branschen, hört gott om företaget etc.
Fördelar
En fördel kan vara att du redan gjort dig ett namn och visat på ditt intresse för företaget när en lämplig roll blir ledig. Om företaget snabbt behöver en ersättare eller rekrytera en ny medarbetare kan det hända att de börjar titta i sina nätverk innan de väljer att lägga ut jobbet som annons. Om du redan tidigare visat intresse för bolaget och haren ansökan inskickad kan det vara positivt för dig.
Risker
Risken att falla mellan stolarna finns alltid. Det beror helt på hur företaget hanterar eventuella spontanansökningar. Ofta kan du läsa på företagets hemsida om de tar emot spontanansökningar och till vem du i så fall skall skicka dem. Om du är osäker kan du alltid slå företaget en signal och fråga hur de brukar göra.
Hör av dig efter att du skickat in spontanansökan
Du kan absolut ringa personen du skickat spontanansökan till, visa ditt intresse och höra efter så att ansökan kommit fram. Du får helt enkelt känna av vilket bemötande du får, om du skall fortsätta höra av dig eller låta det vara ett tag. Tänk på att vara smidig i ditt första samtal som rör ansökan. Personen som svarar kanske är upptagen och inte hinner prata precis när du ringer. Ett alternativ kan vara att istället maila rekryteraren för att följa upp eller be om tid för kort samtal. Det ger han eller henne möjlighet att svara på dit mail när det passar.