Kultur

Bild

Gustavo Silva Nuñez

En konstnär har fört hans målningar av simmare till liv genom att posera med dem lekfullt, vilket ger en illusion av att han är på väg att dyka ner i vattnet. Gustavo Silva Nuñez, en konstnär baserad i ValenciaVenezuela, skapar otroligt verklighetstrogna målningar av människor som simmar i vatten, hans användning av ljus och reflexer gör dem verkar tredimensionellt.

Street Art

Nikolaj Arndt

En rysk konstnär som sedan 2006 bosatt i Tyskland. Besök gärna hans webbsida.

 

Stampe illegal

Joakim Stampe arbetar illegalt när han skapar. Hans projekt Donation X gör ingrepp i det offentliga rummet, men i syfte att berika det och väcka tankar kring de områden som inte ägs av en privatperson. Stampe har mejslat fram sina ansikten också i Mexiko, Sydkorea, Kina, Danmark och Spetsbergen och Tyskland. Till dessa platser har Stampe bjudits in, och således målat legalt. Sluppit se sig över axeln efter polisen, som i Göteborg.

Bildspel

 

Julian Beever

 

En engelsk gatukonstnär som målar med kritor. Vill man läsa om honom så finns det en del på nätet annars hänvisar till hans webbsida där finns en del hans fina bilder att beskåda.

oktober 2023
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Nyheter

Världsstjärna är död

Marie Fredriksson avled ned 9 december 2019. Hon blev 61 år gammal. Marie Fredriksson blev känd för hela världen tillsammans med Per Gessle när de bildade Roxette. Läs mer>>>

Stulen Carl Larssons akvarell dök upp på auktion

Carl Larsson-målningen ”Karin skalar äpplen” som försvann från Norrköpings konstmuseum för mer än 30 år sedan, är nu till salu – på danska auktionshuset Bruun Rasmussen.

Carl Larssons akvarell skänktes till Norrköpings konstmuseum av Pehr Swartz 1920. Men så försvann tavlan spårlöst från konstmuseet under slutet av 80-talet.

Efter att ha varit borta under många år dök den plötsligt upp igen 2011, då hos en privat samlare som ville sälja den hos Bukowskis.

– Vi ser oss fortfarande som moraliskt rättmätiga ägare till målningen även om brottet är preskriberat och vi hoppas att vi får tillbaka den någon gång i framtiden, säger Helena Persson, chef för Norrköpings konstmuseum, i ett uttalande.

Branden i världsberömda Notre- Dame skakar Frankrike

Branden startade vid 18.30-tiden på måndagskvällen, och en stund senare rasade taket och den höga spiran samman.

Vad som orsakat branden är ännu oklart.

Byggnaden genomgår just nu en renovering, men inget arbete ska ha pågått när elden började.

 

Ett välkänt porträtt av Carl von Linné är tillbaka i Sverige

Uppsala universitetsbibliotek har köpt in ett välkänt porträtt av Carl von Linné.

Den lilla teckningen – en laverad blyertsteckning, är utförd av Jean Eric Rehn, en av den gustavianska tiden mest kända 

svenska konstnärer och arkitekter.

Rehn tecknade av Linné runt år 1750, möjligen i Uppsala eller vid något tillfälle då Linné besökte Stockholm.

Linné bär på porträttet både peruk och värja, så frågan är om man verkligen kan säga att han har porträtterats i vardagslag. Det stämmer dock bra med det som Linné skrivit om sig själv: ”Linnaeus var intet stor, intet liten, mager … Han brydde sig litet om exteriören, utan trodde att karlen borde pryda kläderna, men ej vice versa.”

Porträttet kommer att ställas ut i utställningssalen på Carolina Rediviva i Uppsala från juni 2019 då utställningssalen öppnas efter den nu pågående ombyggnaden.

En okänt självporträtt av Rembrandt har upptäckts i Sverige 

Ett hittills okänt självporträtt av Rembrandt, kan ha upptäckts i Sverige. Konsthistorikern och konservatorn Anna Bronzoni Catellani har arbetat med att analysera tavlan i fem år och hon är säker på sin sak. Det rapporterar Sveriges Radios Kulturnytt.

– Om jag kände mig övertygad från första början, om än med vissa tveksamheter som man ju bör ha när man jobbar med något sådant här, så känner jag mig helt övertygad idag, säger Anna Bronzoni Catellani.

En del om tavlans ursprung är okänt. Men klart är att den i slutet av 1800-talet ägdes av en svensk konstsamlare i Paris. Nu finns tavlan i Sverige. Tavlan, som är osignerad, föreställer en ung Rembrandt.
Tillsammans med flera av varandra oberoende experter har Anna Bronzoni Catellani under fem år gjort många olika analyser av tavlan och resultaten pekar åt samma håll säger hon.

– Alla material alla medel som finns i målningen överensstämmer med tidigt 1600-tal, överensstämmer med Rembrandts ateljé och också med Rembrandts eget sätt att bygga upp konstverk. Det överensstämmer också med val av pigment och specifika saker som finns i hans färg. Så det finns inget avvikande moment, allt stämmer in perfekt in i bilden.

Läs hela texten här>>

Banksy-tavla såldes för 12 miljoner kronor men…

Auktionen hölls hos den välkända firman Sotheby´s i London på fredagskvällen, rapporterar brittiska medier.

Konstverket ”Flicka med ballong” av den hemlige gatukonstnären Banksey var auktionens höjdpunkt, och budgivningen slutade på strax över en miljon brittiska pund, drygt 12 miljoner svenska kronor. Men när sista budet klubbats började konstverket röra sig inför häpna åskådare. Duken strimlades sakta ner genom en inbyggd dokumentförstörare i ramens nedre kant.
Strax efteråt postade Banksy en bild på Instagram med texten ”Going, going, gone”.

Vem är Banksy?

Banksys identitet är okänd. Böcker och artiklar har pekat ut flera tänkbara personer, men inget är bekräftat.

 

Da Vinci- tavla såldes för 3,8 miljarder!

Picasso är dyrast

En sällsynt tavla av Picasso ska säljas på Sotheby’s i New York den 5 november. Den väntas gå för 60 miljoner dollar, motsvarande nära en halv miljard kronor.  ”La Gommeuse” tillkom 1901, då Picasso endast var 19 år gammal och nyss hade anlänt till Paris. Tavlan porträtterar en kabarésångerska och är ett av de få verk från hans ”blå period” som inte finns på museum. Säljare är den amerikanske affärsmannen Bill Koch, som köpte tavlan 1984. I maj i år såldes Picassos mästerverk ”Kvinnorna i Alger” på auktionshuset Christies i New York för rekordsumman 179,3 miljoner dollar, eller 1,5 miljarder svenska kronor. Det är den dyraste tavlan som hittills sålts på en auktion.

”Les femmes d’Alger”

Auktionsbranschen fortsätter att sätta rekord. På måndagskvällen såldes en målning av Pablo Picasso för 179,4 miljoner dollar – omkring 1,5 miljard kronor – på Christie’s i New York. Den blev därmed det dyraste konstverket hitills på auktion.

”Les femmes d’Alger (version O)” som målningen heter hör till en serie från mitten av 1950-talet som Picasso gjorde med utgångspunkt i en målning med samma titel av Eugene Delacroix från 1834, och som föreställer kvinnorna i ett harem.

Picassomålningen anses höra till de mest betydande verk från den senare halvan av konstnärens karriär som fortfarande finns i privat ägo, därav det höga priset. En triptyk av Francis Bacon höll föregående rekord (142,4 miljoner dollar).

Vid måndagens auktion sattes också nytt världsrekord för en skulptur, när Alberto Giacomettis ”L’homme au doigt” såldes för 141,3 miljoner dollar.

Även i Sverige hålls auktioner för samtidskonst i veckan, men här är summorna betydligt blygsammare. Nästan 40% av konstverken förblev osålda på Stockholms auktionsverks Nutida igår, däribland en målning av Jean-Michel Basquiat med auktionens högsta utrop på 3-4 miljoner kronor.