Med nya ögon

Göteborg fyller 400 år 2021 och som en del av firandet har Göteborgs Konsthall och Hasselbladstiftelsen samarbetat i ett unikt utställningsprojekt med varsitt perspektiv på mellankrigstiden. Med nya ögon på Göteborgs Konsthall och Det nya ögat på Hasselblad Center.

I grupputställningen Med nya ögon – Mellankrigstiden genom linsen på konsthallen bearbetar samtida konstnärer genom fotografi, film, måleri och installationer, teman och arkivmaterial från förra seklets första hälft. Genom sina verk skapar de möten med mellankrigstiden i nutid. I dessa möten synliggörs ett kulturhistoriskt sammanhang, som handlar om frågor som rör nationell identitet och nationalsocialism, kolonisation, turism, rasbiologi, industriell expansion samt internationella influenser och social förändring. Utställningen bjuder in oss att reflektera över historieskrivning: hur vi med samtida ögon tolkar och bearbetar historiskt material, vilka berättelser som når offentligheten och vilka som glöms bort.

De medverkande konstnärerna är Emanuel Cederqvist, Hanni Kamaly, Conny Karlsson Lundgren, Tomas Lundgren, Santiago Mostyn, Kristina Müntzing, Katarina Pirak Sikku och Lina Selander. Karlsson Lundgrens performanceverk Vi känner böjelse för smekningar av män (Göteborgsaffären) visas onsdagar klockan 16.30, 17.30 och 18.30, samt fredagar och lördagar klockan 13.30, 14.30 och 15.30 under hela utställningsperioden. Performancen visas på svenska eller engelska, se information i receptionen för den aktuella dagen.

Läs mer>>