Migrationsverket gjorde fel

Migrationsverket utvisade Syed Latif för att han sökte jobb via Linkedin med hänvisning till gällande regler. Nu menar EU-kommissionen att Migrationsverket gjorde fel. ”Det känns bra att veta att jag inte har gjort fel”, säger Syed Latif trots att det är för sent få tillbaka jobbet. Men han vill inget annat än att komma tillbaka till Sverige.

Syed Latif utvisades för att han fick sitt jobb via webbtjänsten Linkedin. Migrationsverket ansåg inte att jobbet utannonserats för EU-medborgare, trots att Linkedin har 100 miljoner europeiska användare. Därför skulle Syed Latif utvisas.

Igår kom svaret på frågan som Europaparlamentarikern Fredrick Federley (C) ställde i våras, om tillämpningen av lagen verkligen var korrekt. Ur kommissionens svar går att läsa: ”Den praktiska tillämpningen av den här principen regleras inte i detalj i unionslagstiftningen”.

Längre ner står det: ”För tydlighetens skull kan det tilläggas att arbetssökande i praktiken har rätt att använda olika rekryteringskanaler som finns på arbetsmarknaden och att unionslagstiftningen inte kräver att alla lediga jobb förmedlas på EU-nivå.”

Carl-Owe Olsson, Syed Latifs advokat, går till angrepp mot migrationsminister Morgan Johansson (S) som i en SVT-intervju i våras sade att Migrationsverket inte dragit slutsatsen att tjänsten var utlyst inom hela EU eftersom jobbet bara låg på Linkedin.

EU-kommissionen är för ovanlighetens skull väldigt tydlig och det är klart att Sverige i detta fall har gjort fel. Det är anmärkningsvärt att vår justitieminister har hänvisat till EU-regler när det står klart att några sådana inte finns, säger han.

Carl-Owe Olsson är lättad över EU-kommissionens besked, men konstaterar samtidigt att det är för sent för Syed Latif. Syed Latif hade ett arbetstillstånd som gjorde att han fick stanna i Sverige, men i samband med utvisningen upphörde det eftersom anställningen upphörde.

– För Syed är skadan redan skedd och det går inte att reparera den. Därför hjälper detta besked knappast honom, men förhoppningsvis andra. Syed Latif hade rätt hela tiden och hamnade i kläm, till ett högt pris. Det är tragiskt, säger Carl-Owe Olsson.

Han är kritisk till de rättsliga instanserna som har dömt så hårt, och hoppas nu på förbättring efter kommissionens tydliga markering.

– Jag hoppas att Migrationsverket och alla högre instanser som Migrationsdomstolen och Migrationsöverdomstolen inser det genomgående felet i flera instanser. Nu är det bara att hoppas att regelverket ändras enligt EU:s lagstiftning.

Att Syed Latif inte ens fick stanna kvar i Sverige under tiden som EU-kommissionen författade svaret, är också under all kritik, menar Carl-Owe Olsson.

– Hade han fått stanna hade han kunnat behålla sitt jobb och fortsatt betala skatt som han gjort sedan dagen han kom. Men den förfrågan viftade Migrationsverket bara bort och skickade tillbaka honom till Bangladesh.

Någon upprättelse för Syed Latif är det ännu för tidigt att tala om, enligt Carl-Owe Olsson. Han har fortfarande inte talat med sin klient, men vill se över ärendet i detalj för att se om det går att driva det vidare.

Syed Latif vill tillbaka till Sverige.

– Det känns bra och vi alla vet nu att jag inte har gjort något fel. Nu ska jag prata med min advokat. Jag vill absolut komma tillbaka till Sverige, säger Syed Latif.