Migrationsverket misstänks för brott

En 23-årig man som nekades asyl återvände till Tjetjenien där han dödades ”av myndigheter”, enligt Migrationsverket.

Mannen hade angett tortyr som skyddsskäl för att få stanna här.

Generaldirektören har anmält hanteringen till åklagare.

Mannen kom till Sverige för några år sedan. Efter att ha fått avslag på sin asylansökan for han i höstas självmant till Moskva och vidare till Tjetjenien. Han hade fru och barn.

I mars fick Migrationsverket veta att han ”dödats av myndigheter i den ryska delrepubliken”.

 Uppgiften kommer från en människorättsorganisation som verkar i det här området och som vi bedömer som trovärdig, säger generaldirektör Anders Danielsson till TT.

Enligt organisationen Memorial dog tre personer i en explosion i den by där mannen bodde. Ett 100-tal personer greps, däribland den från Sverige utvisade mannen. Det var den 26 februari.

 Dagen därpå överlämnade polisen hans döda kropp till familjen, säger Migrationsverkets rättschef Fredrik Beijer till TT.

Kollade aldrig

Efter dödsbudet gjorde verket en intern utredning som väckte misstankar om tjänstefel på grund av brister i utredningen av mannens skyddsskäl. Det handlar bland annat om indikerade tortyrskador och trovärdighetsbedömningar.

TT: Ni har inte försökt verifiera hans uppgifter?

 Nej, precis, svarar Fredrik Beijer.

TT: Och det handlar om tortyr?

 Ja, det kan man säga. Det fanns den ingrediensen i ärendet. Det som ska ha hänt honom korrelerar bra med den risk han själv uppgav.

Anders Danielsson har anmält hanteringen – men inte några enskilda tjänstemän – till åklagare. Brottsmisstanken är tjänstefel:

 Det intressanta är att undersöka om de åberopade skyddsskälen blev prövade eller inte.

Missade risken

Människorättsorganisationen Civil Right Defenders samarbetar nära med Memorial.

 Vi förlitar oss på deras uppgifter och har inga tvivel om att detta har hänt, säger Joanna Kurosz, programchef för Östeuropa.

Mannen uppgav för Migrationsverket och Migrationsdomstolen att han blivit torterad tidigare eftersom myndigheterna misstänkte honom för samröre med de tjetjenska rebellerna.

 Det har Migrationsverket bedömt som en enstaka händelse som inte betyder att han därmed riskerar att gripas och torteras igen. Vi menar att om man bedömer fallet så har man ingen förståelse för hur situationen ser ut i Tjetjenien, säger Joanna Kurosz.

Johan Lindgren var mannens juridiska ombud i Sverige.

 Det är mycket tragiskt vad som skett och jag ställer mig högst positiv till att en granskning görs av Migrationsverkets ärendehantering samt att generaldirektören valt att anmäla händelsen till åklagare, säger han.