Minst 47 000 flickor gifts bort

Minst 47 000 flickor gifts bort varje dag världen över. På bara ett par år berövas miljontals unga sin framtid. Kampen mot barnäktenskap är en global angelägenhet som nu får allt bredare uppslutning.

Hur barnrättslandet Sverige ska förhålla sig till barnäktenskap har diskuterats i riksdagen i flera decennier. Ändå är det är fortfarande möjligt för personer under 18 år att vara gifta i Sverige. Det står i kontrast till en rad FN-överenskommelser, till exempel den allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna, kvinnokonventionen och den i Sverige särskilt värnade barnkonventionen.

De senaste svenska lagändringarna, från 2014, tog bort möjligheten att bevilja dispens för barnäktenskap. Däremot kvarstår kryphål som gör det möjligt att ingå barnäktenskap när synnerliga skäl föreligger. Svenska myndigheter ska som huvudprincip också erkänna barnäktenskap som ingåtts av personer som flyr eller flyttar till Sverige. Det har visat sig få konsekvenser inte minst för unga asylsökande som kom till Sverige under den stora flyktingvågen 2015.

I ett uppmärksammat fall registrerades också en i Sverige bosatt 14-årig flicka som gift av Skattemyndigheten.

Lika allvarliga är fortsatta rapporter om att barn och unga förs till familjens gamla hemland och gifts bort under exempelvis skollov. Att bara två fall av tvångsäktenskap, varav ett så sent som i förra veckan, har lett till åtal och fällande dom sedan 2014 visar att lagändringarna inte har fått önskad effekt.