Optimera din dag

Optimera din dag – gör rätt saker vid rätt klockslag  

JESS3_Mindjet_Dichotomy_RBvLB-2Kroppen och hjärnan är olika effektiva vid olika tidpunkter, så lägg  upp din dag efter när du gör saker bäst. Här är 10 viktiga klockslag i kroppens effektivitetsklocka, plus några tips för när du kommunicerar bäst med andra människor.

Steve Kay är professor i molekylärbiologi vid University of Southern California. För Wall Street Journal berättar han att en störd dygnsrytm kan leda till problem som depression, diabetes, övervikt och demens.
Det är dock bara inte sömnen som ingår i dygnsrytmen, även vakna aktiviteter utför vi olika bra vid olika tidpunkter på dagen.
Tillsammans med ett flertal forskare och professorer inom psykologi, sociologi och medicin har tidningen därför undersökt alla dagens aktiviteter – och när du gör dem bäst. Det visar sig att kroppens klocka inte alltid matchar den arbetsdag vi ofta har.

  • 07.00 – God morgon.
  • Tidigt på morgonen – skicka e-post. Mail som skickas nu har störst chans att bli lästa.
  • Förmiddagen – din kognitiva förmåga är på topp. Nu tar du bäst beslut, löser problem på rätt sätt, lär dig mest och är som mest uppmärksam. Ta hand om alla krångliga uppgifter och beslut nu.
  • Efter lunch – tröttheten slår till. Efter lunch tappar du fokus, och fram till klockan 16 är du som mest lättdistraherad. Det är även nu dina Twitterinlägg har störst möjlighet att få respons, vilket kanske beror på att andra också är lättdistraherade under eftermiddagen.
  • 14.00 – Nu är du som tröttast under dagen. Även om du troligen inte kan ta en tupplur kan det vara bra att vara medveten om.
  • 15.00 – Skapa med händerna. Vid den här tiden på dagen är din öga-hand-koordination som allra bäst. För vissa yrkesgrupper kan detta vara viktigt, annars är det mer en fråga om när du ska utmana dina vänner på tennis nästa helg.
  • Sen eftermiddag och tidig kväll – dags att träna kroppen. Muskelstyrkan är på topp mellan kl. 14 och kl. 18, och risken för att skada dig är också minst. Kroppens lungkapacitet når sitt max just när arbetsdagen tar slut. Lungkapaciteten klockan 17.00 är faktiskt 17 procent högre än vid lunch.
  • 20.00 – Jaga likes. Det är vid den här tiden som inlägg får flest likes på Facebook.
  • 21.00 – Brainstorma. Nu är hjärnan trött och det gör den mer kreativ. Du har lättare att utforska nya vägar och tänka utanför boxen när tröttheten faller på. Det är därför kanske inte så konstigt att du så ofta löser den där jobbutmaningen när du minst anar.
  • 22.00 – God natt.