CV

När företag söker nya medarbetare på webben är utbudet ofta ganska stort. Tänk då på att ditt CV är det första och kanske enda företagen ser av dig, och att det måste ha något som fångar deras intresse. För om det ser ut som alla andras riskerar du att bli bortsorterad redan i första vändan. Betrakta därför ditt Online-CV på samma sätt som ett på papper, där såväl dina faktiska kunskaper som din sociala kompetens ska profileras på ett bra sätt. Var beredd på att ett Online-CV kräver mer än att bara fylla i de fasta kategorierna om du vill ge dig själv en rättvis uppmärksamhet.

Kronologiskt CV

 

Sammanfattning och mål

Många föredrar att ha en enklare sammanfattning ovanför sitt senaste arbete. Det första arbetsgivaren läser är alltså en sammanfattning på ditt mål och ditt yrkesliv. Den kan se ut ungefär så här.

”Den röda tråden i mitt yrkesliv har varit försäljning, projektledning och utbildning. Min målsättning är att i nästa arbete arbeta ännu mer med projektledning så att jag får nyttja min realism, optimism och organisationsförmåga.”

Genom denna sammanfattning kan du i viss mån ”styra” hur arbetsgivaren väljer att läsa ditt cv. Detta kan bland annat vara viktigt om du söker arbeten som vid första anblick ligger långt från ditt kompetensområde. Om sammanfattning/mål saknas kan det ibland bli så att arbetsgivaren inte förstår varför du sökt arbetet.

Anställningar

När det gäller dina anställningar så är det vanligaste sättet är att gå i omvänd kronologisk ordning det vill säga, ta upp det senaste först, vilket gör dokumentet mer lättläst och lyfter fram dina mest aktuella kunskaper och erfarenheter.

Något som är viktigt är att kunna visa fram resultat. Vad har du åstadkommit på ditt arbete? Så här kan det t ex se ut:

”I mitt arbete som handläggare på Skatteverket hittade vi genom samkörning av olika register totalt X MSEK i felaktiga momsinbetalningar.”

Om du inte känner dig bekväm med begreppet ”resultat” så kan du ”krydda” dokumentet med begrepp som ”utmaningar” och ”lärdomar” Då blir dokumentet tydligare och mer intressant att läsa.

Det är dessutom bra att ibland beskriva hur situationen såg ut hos arbetsgivaren. Var det en forskningsintensiv myndighet? Var det ett nytt verk? Förklaringar som dessa innebär att arbetsgivaren lättare förstår vilka miljöer du arbetat inom. Läsaren måste kunna förstå vilka färdigheter/förmågor du övat upp hos den förra arbetsgivaren.

När det gäller formalia gällande anställningar är det bra att starta med titel, arbetsgivare, år och månader.

”Kommunikatör, SMHI, Norrköping, 2010-09- 2013-06”

Detta innebär att du först marknadsför titeln och därefter allt annat. De exakta anställningsdatumen behöver inte vara med. Månader är dock bra då arbetsgivaren oftast vill ha en överblick över eventuella ”luckor”. Att ha en ”lucka” i sitt cv är idag ingen katastrof. Det viktiga är hur du själv ser på ”luckan”. Vad hände, vad lärde du dig och vad gjorde du under tiden?

Utbildningar

Efter anställningar så följer utbildningar. Det mest vanliga är att börja med de längsta utbildningarna först.

  • Om aktuellt, börja med ”akademiska – eller eftergymnasiala utbildningar”
  • Därefter ”längre utbildningar” som t ex utbildningar som varat ett par veckor eller något halvår
  • Slutligen ”kortare utbildningar”

Om den arbetssökande har många korta utbildningar kan man mycket väl skriva ”för detta arbete relevanta kortare utbildningar” och bara nämna de utbildningar som passar bäst för arbetet du söker.

När det gäller utbildningar kan det vara bra att beskriva dessa i korta ordalag med innehåll och framförallt anledningen till varför man läser utbildningen. Skapa gärna en länk så de tänkbara arbetsgivarna direkt kan gå in och läsa mer om utbildningarna.

Förtroendeuppdrag

Efter anställningar följer ”förtroendeuppdrag”. ”Förenings- Sverige” har under åren producerat flertalet drillade ordföranden, fotbollstränare, cirkelledare och bostadsrättskassörer. Det är definitivt inte fel att ha med dessa. Även där kan du ge exempel, som hur stor bostadsrättsföreningen är och liknande.. Det kan ju faktiskt vara så att du fått utlopp för all din kreativitet m.m i föreningslivet. Våga i så fall beskriva detta. Och det påvisar att du är en socialperson.

Intressen

Det är också vanligt att ta med olika fritidsintressen i sitt cv, som vänner, trädgården, tennis, golf och resor. Intressen kan ofta ge en bra initial bild av dig som person och det är dessutom en bra ”isbrytare” vid intervjun. Men håll det kort.

Referenser

Du behöver inte ta med med referenser i ditt cv. Skriv i stället att referenser kan lämnas på begäran. Det är bättre att ge arbetsgivaren dessa när de efterfrågas. Ett av skälen är att du bland annat kan variera referenserna efter olika arbetsgivare och roller.

Om det uttryckligen står i annonsen att du skall ha med referenser så bör du ange två – tre referenser. Tänk då på att kontakta dessa referenser innan och säkerställ att de verkligen vill vara referensperson till dig. De flesta arbetsgivare vill att du anger någon chef som referens.

Du kan mycket väl kort beskriva vilken relation du haft med referenten till exempel:

”Erik kan berätta mer om mig som yrkesperson” eller ”Erik kan på ett bra sätt beskriva mitt sätt att arbeta konsultativt”.

Skriv ner dina referenser med namn, yrkesroll och arbetsplats samt tid för tjänsten, exempelvis:

”Erik Dahlin, verksamhetschef ABCD, Göteborg, 2001-2004”

Frågor

 

Foto i cv

Det blir allt vanligare att sökande väljer att ha med en bild på sig själv i sitt cv. Det kan finnas både för- och nackdelar med detta och det är helt upp till dig själv hur du väljer att göra.

Vad man ska vara medveten om är att det ökar risken för att du blir bedömd på andra grunder än din kompetens. Den som ser bilden kommer per automatik att bilda sig en uppfattning om dig utifrån din bild, mer eller mindre omedvetet.

Å andra sidan är det många rekryterare som tycker det är trevligt att ”få ett ansikte” på personen i fråga, och att det blir lättare att komma ihåg sökanden med bild. Om du väljer att ha med ett foto så ska det vara ett enkelt porträttfoto som ger ett professionellt intryck. Tänk på att vara välklädd, välja en neutral bakgrund och att le!

Inte så bra”Under gymnasietiden sommarjobbade jag som brevbärare. Jobbet krävde att jag var självständig, flexibel och noggrann.”

Inte så bra:  ”Efter fyra terminer tog jag en paus från studierna för att resa runt i Asien i tre månader.”

Skriv hellre: ”Jag valde att resa runt i Asien på egen hand i tre månader. Resan utvecklade mina språkkunskaper och min förmåga att ta mig fram på egen hand.” 

januari 2025
M T O T F L S
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031