Jämfört med andra länder har Sverige idag många bevarade kyrkor, hela 3 400 stycken, och tur är väl det.
Kyrkan är ofta ortens äldsta byggnad. Förr var kyrkan medelpunkten i invånarnas liv, och det är kring kyrkobyggnaden som många städer vuxit fram. Sveriges kyrkor har därför ett stort kulturhistoriskt värde. Varje år betalar staten en ”kyrkoantikvarisk ersättning” till Svenska kyrkan för att hjälpa dem bevara kyrkobyggnaderna. Den största kostnaden betalar dock Svenska kyrkans medlemmar genom kyrkoavgiften. För vare sig man är kristen eller inte, uppskattar nog de flesta en riktigt vacker kyrka.
Uppsala domkyrka
Uppsalas domkyrka syns långväga ifrån där den tornar sig över stadens platta landskap. Med sina 118,7 m är kyrkan den allra högsta i Sverige. Den började byggas under andra halvan av 1200-talet och fick en utpräglad gotisk arkitektur som tyvärr delvis försvann i stadsbranden år 1702. Lyckligtvis syns domkyrkans gotiska rötter fortfarande. I en Sifo-undersökning 2016 fick svenskar rösta på Sveriges vackraste byggnad, och då hamnade Uppsala domkyrka på femte plats, högst av alla kyrkor.
Katarina kyrka
Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm byggdes år 1656-1695 i barock stil och är en så kallad centralkyrka – en kyrka där byggnadens ”armar” är lika långa. Kyrkan, som syns över stora delar av centrala Stockholm, brann 1723 och 1990. Många stockholmare minns den sistnämnda branden, då kyrktornet på ett dramatiskt sätt störtade samman. Idag ståtar Katarina kyrka som om inget hänt.
Visbys S:ta Maria domkyrka
Visbys S:ta Maria domkyrka började byggas i slutet av 1100-talet. Den invigdes år 1225 och var från början avsedd för besökande tyska köpmän. År 1572 blev den Visbys domkyrka och är idag den enda av stadens många medeltida kyrkor som bevarats. Tack vare att kyrkan inte byggts om särskilt mycket genom åren har den kvar sitt härligt medeltida utseende.
Hälleviksstrands kyrka
Hälleviksstrands kyrka på Orust invigdes 1904 och skiljer sig från de flesta andra kyrkor i Sverige med sin starkt röda färg och fornnordiska stil. Arkitekten Adrian Peterson ritade en ritade en kyrka i trä som från början till och med hade drakhuvuden på taket och tornet (dessa togs tyvärr bort 1929).
Snöstorps kyrka
Snöstorps kyrka i Halmstad invigdes 1883, men ser på många sätt äldre ut än så. Arkitekten Emil Langlet inspirerades nämligen av gamla romerska rundkyrkor och romerska rikets medeltida arkitektur. Därför är kyrkan nästan rund – sexkantig och har tinnar och torn.
S:t Olofs kyrka
Vackra S:t Olofs kyrka på Österlen i Skåne är ett populärt turistmål vars äldsta delar byggdes i slutet av 1100-talet eller i början på 1200-talet. Kyrkan byggdes för att hedra den norske kungen Olof Haraldsson, som helgonförklarades efter sin död i krig år 1030. Kyrkans kanske mest utmärkande drag är dess trappgavlar, vilka var vanliga inom den medeltida arkitekturen.
Lunds domkyrka
Lunds domkyrka är byggd i romansk stil och har funnits sedan år 1145. År 1245 brann en stor del av kyrkan ner, och trots att den återuppbyggdes kan man fortfarande se brandskador på några av stenarna. De två kyrktornen är knappt 150 år gamla och kallas ”Lunna pågar”.
Själevads kyrka
Romantiska Själevads kyrka ligger utanför Örnsköldsvik och byggdes 1876. Den åttakantiga kyrkan står på en höjd med utsikt över Själevadsfjärden och har med sina kolonner ett utseende som för tankarna till grekiska tempel. År 1998 utsågs den till ”Sveriges vackraste kyrka” av Året Runts läsare.
Kiruna kyrka
Efter att Kiruna grundats vid sekelskiftet ville man ha en kyrka, så stadens grundare Hjalmar Lundbohm gav arkitekten Gustaf Wickman uppdraget att bygga en kyrka som såg ut som en lappkåta. År 1912 invigdes den originella faluröda träkyrkan, som förutom lappkåtor också har likheter med Norges stavkyrkor. Inom några år ska kyrkan flyttas tillsammans med stora delar av Kiruna. Detta eftersom Kirunagruvan skapat sprickor under staden. I en omröstning år 2001 utsågs Kiruna kyrka till ”Alla tiders bästa byggnad”
Munsö kyrka
Munsö kyrka utanför Stockholm byggdes troligtvis på 1100-talet. I ett brev till påven från år 1185 står att kyrkan byggts som försvarskyrka åt ärkebiskopen, som förutom i Uppsala ibland bodde på Munsö. Kyrkan är en rundkyrka – en sorts blandning mellan ett runt försvarstorn och en kyrka. Som de flesta kyrkor på listan har Munsö kyrka genom åren byggts om och byggts till, men det ursprungliga rundtornet står kvar.