Asylsökande flyttas hastigt

Med en lapp på dörren meddelade Migrationsverket de 130 personerna på Dalagärdes asylboende att de måste flytta.- Jag har skaffat mig vänner här, men nu måste jag flytta till Karlstad, säger Abd Alkader, 22, från Syrien.

De asylsökande på Dalagärdes vandrarhem på Hisingen fick en chock i onsdags kväll. På dörren satt lappar från Migrationsverket med information om att samtliga boende måste packa väskorna för att bussas i väg till nya hem på fredagen.

Många har bott på vandrarhemmet i över ett år och börjat rota sig i Göteborg i väntan på asylbesked. De har skaffat sig vänner, har praktikplatser och har börjat läsa svenska. En del har hunnit betala terminsavgifter för språkkurser och gym. Vissa är sjuka och har inbokade läkartider. Men nu rivs allt det upp – på bara två dagar.

– Jag har inte ens tid att packa. Nu måste jag lämna, jag är väldigt ledsen över att behöva lämna allt detta. Jag har mina vänner här och personalen har blivit som en familj, säger Ali Wassouf, 43, med tårar i ögonen.

Han kommer från Syrien, där han har två barn, och har bott i Göteborg i tio månader. Nu tvingas han lämna vännerna och åka till ett nytt hem i Munkedal. Under tiden i Sverige har han pluggat svenska, jobbat med Röda korset och sjungit i operans internationella kör.

– Det här försvårar vår integration i samhället. Vi har flytt från krig och börjat om. Nu måste vi starta om på nytt, säger Ali Wassouf.

I går klädde de boende sig i blå sopsäckar och inledde en hungerstrejk.

– De ser oss som sopor. Då kan jag lika gärna klä mig i en sopsäck, säger Abd Alkader och rycker i plasten som han trätt över bröstkorgen.

Sarab Saloullha, också från Syrien, är en av många som är oroliga och ledsna.

– Vi har mist allt i våra hemländer och nu försöker vi vara en del av det svenska samhället. Vi har redan förlorat allt och vi vill inte förlora det igen, säger hon och fortsätter:

– Våra fall tar lång tid, men det här beslutet att flytta oss gick snabbt. Det är orimligt.

Personal från Migrationsverket var på plats på torsdagen. De boende fick då besked om sina nya adresser. Munkedal och Karlstad var två orter som nämndes.

Enligt Johanna Måhlén, presskommunikatör på Migrationsverket, är det 130 personer som berörs. Bara ett fåtal kommer att få stanna på Dalagärdes vandrarhem.

– Det är endast de med särskilda behov som får stanna. Jag vet inte exakt vilka orter de andra flyttas till, men det är upptagningsområdena Karlstad och Vänersborg som tar hand om dem, säger hon.

Anledningen till att boendet utryms är att det i stället ska användas som ankomstboende för nyanlända.

– Det kommer väldigt mycket personer just nu. Ett ankomstboende innebär att man får en boendeplats direkt, men man stannar bara ett par dagar, säger Johanna Måhlén.

Hon förklarar att Migrationsverket vid en flytt försöker att hitta nya boenden i närområdet.

– Så att alla ska få det så likt som möjligt. Men det finns inte alltid möjlighet att ta alla slags hänsyn. Att erbjuda en boendeplats och mat är alltid prioritet.

Varför informerade ni om flytten via lappar?

– Vi brukar försöka informera ansikte mot ansikte. Men jag kan tänka mig att man, när man hade informationen, ville informera så snabbt som möjligt, säger Johanna Måhlén.

Informationen kommer bara två dagar innan flytt, hur resonerar ni?

– Vi informerar så snart vi själva har informationen. Det handlar om att det måste ske väldigt snabbt i samband med att det kommer många asylsökande hit, det handlar om att vi själva inte hade den här informationen förrän nu.