Brutalt dåd

Brutalt dåd lyfter afghanska problem

GP Publicerad 7 april 2015

Farkhbegr

 Titta noggrant på videon, läs artikeln och tänk, tänk på att odjuren haft gott om tid på sig. Tänk hur brutala de var, tänk vilken människosyn de har… Och en sak till, ser ni hur  u n g a, ivriga och g l a d a  dessa pojkar och unga män är. Efter några år gifter de sig och blir äkta makar och pappor… .

Mordet på den afghanska kvinnan Farkhunda har chockat en hel värld. Och det hänsynslösa dådet belyser många av de utmaningar som landet står inför.

Hon har blivit en martyr för olika grupper, säger analytikern Martine van Bijlert.

I livet hade 27-åriga Farkhunda varit en ganska osannolik företrädare för kampen för afghanska kvinnors rättigheter. Hon studerade islam vid en religiös skola och hade relativt konservativa åsikter om kvinnors roll i hemmet. Men efter att hon mördats av en folkmassa i centrala Kabul i mitten av mars har hon blivit något av en symbol för kvinnor i Afghanistan.

Attacken var så brutal, jag kan inte dra mig till minnes något liknande i modern tid i Afghanistan. Det har fått många att höja sina röster och kräva rättvisa, säger människorättsaktivisten Ramin Anwari till TT i telefon från Kabul.

Falska anklagelser

Det ska ha tagit männen två timmar att mörda Farkhunda – medan polisen tittade på. Våldet var obeskrivligt. Farkhunda fick motta slag och sparkar, kastades från ett tak och kördes över av en bil innan hon brändes och slängdes i floden.

Från början hävdades att hon bränt ett exemplar av Koranen, uppgifter som i efterhand tillbakavisats av både utredare och vittnen. I själva verket tycks Farkhunda ha mördats för att hon vågade ifrågasätta en mullas vidskepliga affärsverksamhet, varpå han ska ha börjat skrika anklagelser mot henne.

Efter mordet har avskyn och kraven på rättvisa spridits över världen. Till och med de afghanska talibanerna fördömer användningen av ”Koranen (som en) förevändning för att döda oskyldiga människor”, skriver nyhetsbyrån AFP.

Tusentals afghaner har samtidigt gått ut på gatorna i protest och när Farkhunda begravdes var det kvinnorna som bar hennes kista på sina axlar.

Synliggör utmaningar

Men många menar att mordet inte bara är ett symtom på de notoriskt usla rättigheterna för kvinnor – en man hade förmodligen också mördats om han anklagats för koranbränning. Mordet har också satt strålkastaren på ett korrupt rättssystem samtidigt som det väcker frågor om vad ett islamiskt samhälle egentligen innebär, enligt Martine van Bijlert på Afghanistan Analysts Network.

Vad innebär det att vara oense som muslimer? Vem har sista ordet? Vilken lag står över andra lagar? Alla dessa frågor kom plötsligt ut i ljuset och har blivit en del av diskussionen om moderniseringen av Afghanistan. Det finns många motsättningar och strömningar när det gäller vilken framtid man ska ha, säger hon. Aktivisten Ramin Anwari tror att mordet på Farkhunda och den debatt som väckts efteråt har potential att leda till en del förändringar i landet.

Inte bara när det gäller kvinnors rättigheter utan också när det gäller det här med hur människor hjärntvättas av religiösa ledare. Farkhunda var själv en extremt troende muslim men inte ens hon gick säker hos de här ignoranta människorna. Vi har en enorm utmaning framför oss.

Farkhunda-Zahra-Naderi

Flera gripna för mordet

 Youtube

Ett hundratal män gick till attack mot 27-åriga Farkhunda utanför en moské i centrala Kabul. De videoinspelningar som spridits i sociala medier vittnar om dådets iskalla brutalitet.President Ashraf Ghani kallar mordet ”hänsynslöst” och har krävt att Farkhundas död utreds ordentligt. ”Hon var en religiös flicka. Hon var oskyldig”, har landets inrikesminister Noorul Haq Ulumi sagt till parlamentet.Flera personer har gripits i utredningen och minst 20 poliser har förhörts. När Farkhunda dödades stod ett flertal poliser bredvid, utan att ingripa. En av de främsta talespersonerna för polisstyrkan i Kabul har sparkats efter att i sociala medier ha fördömt (den påstådda) koranbränningen snarare än lynchningen av Farkhunda.Anklagelser om koranbränning har tidigare utlöst våldsamma incidenter i det djupt konservativa och religiösa Afghanistan. 2012 dog 30 personer i de oroligheter som utlöstes av uppgifter om att kopior av Koranen bränts på den amerikanska Bagrambasen.

Domen

Fyra män har dömts till döden och åtta till långa fängelsestraff i Afghanistan efter mordet på 27-åriga Farkhunda i mars.

Flera personer i folkmassan filmade när Farkhunda attackerades, blev påkörd och till slut brändes i centrala Kabul efter att hon blivit falskt anklagad för att ha bränt Koranen. 

Tolv av de 49 män som stod inför rätta fick i dag sina domar efter den dödliga attacken mot 27-åriga Farkhunda.

De fyra som hade en framträdande roll i mordet på kvinnan, bland annat den man som spred ryktet och den man som körde över Farkhunda med bil, dömdes alla till döden. 

Den två dagar långa rättegången har tv-sänts i Afghanistan och många har följt rättsprocessen.

Farkhundas mamma sa i ett uttalande enligt nyhetsbyrån Reuters att hon hoppades på rättvisa. 

Dagarna efter det brutala dådet hölls stora demonstrationer och fallet har väckt reaktioner i hela landet.

Attacken mot Farkhunda blev snabbt ett viktigt symboliskt fall för Afghanistans rättsväsen sedan FN i en rapport nyligen konstaterade att kvinnor ofta är chanslösa i domstolar. 

Flera människorättsorganisationer i Kabul tolkar dagens första del av domen som en seger för kvinnors rättigheter. 

Farkhundas bror var däremot kritisk eftersom 18 av de åtalade också fick beskedet i dag att de går fria. 

På lördag fortsätter rättegången och då ska domstolen besluta om 19 poliser har något ansvar för Farkhundas död.

På flera filmer från den brutala attacken där Farkhunda jagas, stenas, blir påkörd och till slut bränns går det att se flera polismän i lynchmobben.