Bussarna rullar

Flyktingar på Dalagärdes vandrarhem vill inte flytta…

Efter diskussioner förklarade Migrationsverket att de kunde göra undantag för ett 20-tal personer med särskilda skäl och flytten av de övriga sköts fram.

Till i dag.

Ali Wassouf, 43, är ingenjör med bakgrund inom oljeindustrin i Syrien. Under helgen har han pratat med alla boende och tagit fram ett underlag.

– Vi vill inte ha bråk. Vi vill samarbeta. Men det finns fler som har svårt att flytta just nu. Men om de ger oss mer tid kan vi lösa det här tillsammans, säger han.

Men efter ett möte med Migrationsverket på måndagsförmiddagen hade hoppet om en lösning som alla kunde vara nöjda med grusats. Beskedet var det samma som tidigare och klockan tolv rullade fyra bussar, som skulle ta folk till Tjörn, Svenshögen, Karlstad, Munkedal eller Mellerud upp på parkeringen.

Men det dröjde innan någon klev på. In i det sista fördes diskussioner mellan de asylsökande och Migrationsverket.

– Vi försöker fortsätta förhandla. Jag är säker på att det hade tagit max tre månader att tömma boendet om vi fått igenom vårt förslag. Och under tiden hade några av oss kunna dela rum, säger Ali Wassouf.

Under tiden kommer folk ut med väskor och blå sopsäckar med packning. En av bussarna kör iväg mot Tjörn med ett tiotal asylsökande. Abdirisak Ahmad, 22, tar farväl av Mohammed Abdi Yusuf, som går på bussen mot Munkedal.

Själv har han tid för operation och får stanna tills vidare på Dalagärde.

– Jag har bott här i mer än ett år. Det känns som vi är en familj. Det är jobbigt att de åker, men vi kan inte göra någonting åt det. Det är Migrationsverkets beslut, säger han.