Svenska kvinnan i rymden

Svensk-israel blir första svenska kvinnan i rymden

Den 41-åriga Nasa-astronauten Jessica Meir blir första svenska kvinnan i rymden. Åker till rymdstationen i höst. Hennes första resa till rymden går till Internationella rymdstationen, ISS. Hon kommer att åka dit i september, meddelade Nasa i onsdags.

– Det känns fortfarande overkligt. Jag tror inte att det kommer att gå in förrän jag sitter i raketen och den ska skjutas i väg, säger hon till den judiska nyhetsbyrån JTA.

Jessica Meirs med mamma Ulla-Britt

Jessica Meir föddes i USA, men är dotter till en svensk kvinna från Västerås och en israelisk man som föddes i Irak. Jessica Meirs mamma uppges vara kristen, medan den nu avlidna pappan var jude.  Jessica Meirs två äldre systrar är födda i Sverige, men själv föddes hon efter familjens flytt till USA.

– Jag är inte någon särskilt religiös person, men jag tror att min judiska bakgrund är en stor del av min kultur och framför allt mina traditioner, säger hon, enligt tidningen.

– Västerås betyder mycket för mig eftersom det är min mammas hemstad, sade hon till SVT Västmanland i samband med ett Sverigebesök 2016.

Färden ut i rymden kommer att starta från en bas i Kazakstan den 25 september och beräknas avslutas våren 2020. Ombord på den ryska raketen kommer en rysk kosmonaut att befinna sig, liksom en astronaut från Förenade Arabemiraten. Inför den internationella expeditionen har Jessica Meir bland annat lärt sig ryska.

Times of Israel skriver att Jessica Meir har förberett sig för att ge sig ut i rymden ända sedan hon var fem år. Från småbarnsdrömmarna till verkligheten har det dock varit en lång väg.

Efter studier på Kennedy Space Center och flera universitet blev hon en av åtta personer som valdes ut av drygt sextusen ansökningar till Nasas astronautklass, skriver Times of Israel.

När hon når rymdstationen kommer flera av hennes klasskamrater att befinna sig där, till exempel Christina Koch, som nyligen fick sin vistelse i rymden förlängd till 2020. Hon kommer därmed att slå rekordet för den längsta tiden en kvinna vistas i rymden

Jessica Meir har en doktorstitel i marinbiologi och har tidigare studerat djur i extrema miljöer, till exempel på Antarktis och Himalaya. På rymdstationen kommer Jessica Meir utföra olika fysiska, medicinska och kemiska experiment för att få ökad förståelse för hur människan påverkas av att vara i rymden. Hon hoppas även kunna utforska utsidan av rymdstationen.