Karneval på Hammarkullen

Lördagen bjöd på sol och värme när årets upplaga av Hammarkullekarneval ägde rum.

Deltagarna var klädda i de sedvanligt färglada och sprakande kläderna till besökarnas stora belåtenhet.

Hammarkullekarnevalen är en karneval som anordnas i bostadsområdet Hammarkullen i Göteborg. Karnevalen är årligen återkommande och går av stapeln sista helgen i maj. Publikrekordet är 75 000 personer under tre dagar.

Karnevalen startades 1974 i ett projekt som hette ”Friskoprojektet”. Då var det mest sång och musik i området men man hade en väg som man vandrade genom området Hammarkullen i nordöstra Göteborg (karnevalståget föds). I slutet av 70-talet kom många latinamerikaner främst från Chile och Bolivia. När de fick nys om denna vårkarneval så tyckte de att det var självklart att de skulle vara med i den. Det var också så att Fritid på kommunen hade anställda som organiserade karnevalen ända in på 90-talet innan den helt övergick i Hammarkullens föreningsråds (HAM-SAM:s) regi. Karnevalen har även fått en egen barnkarneval på söndagen. 1997 års karneval ändrade man hela området och gick igenom allt igen och ökade marknadsföringen samt fördjupade kontakterna med olika myndigheter/sponsorer. Även ett tivoli togs in för att förgylla helgen för alla barn.

1998 förlängdes karnevalen med en extra dag, fredagen, som gjordes till en kulturafton som inte fick innehålla karnevalsdans men allt annat, och i början på 2000-talet testade man en karneval på fyra dagar. Då detta blev för mycket för alla ideellt arbetande funktionärer så bestämdes det att man framöver kommer återgå till en tre dagar lång Hammarkullekarneval och att den alltid genomförs i den sista helgen i maj.