Efter 3 månader fått jobb

Mjukvaruingenjören Sana Abdullah kom till Sverige från Syrien i oktober 2015 och i december började hon att söka jobb. I februari i år var hon på arbetsintervju och i början av maj var hon anställd.

sana

– Det är väldigt spännande. Det var viktigt för mig att hitta ett jobb fort så att jag kan träffa nya människor och lära mig språket, säger hon.

Sana Abdullah tog hjälp av bemanningsföretag som hjälper nyanlända ingenjörer och programmerare att komma i kontakt med svenska företag. Tack vare det fick hon snabbt kontakt med den nystartade digitalbyrån Big Spin, som arbetar med systemutveckling och design.

– Jag tror att det är jätteviktigt att man som nyanländ får hjälp med att kopplas ihop med arbetsgivare. Det går självklart att få jobb ändå, men det tar lång tid att bygga upp egna nätverk och kontakter. Sync Accelerator spelade verkligen en stor roll i att jag fick jobbet, säger Sana Abdullah.

Jonathan Persson är vd på digitalbyrån Big Spin som anställt Sana och han välkomnar också initiativet.

– Det hjälper ju både nyanlända att hitta jobb och oss arbetsgivare att hitta kompetens, så varför inte? Vi hittar skickliga anställda samtidigt som vi hjälper nyanlända att få jobb, säger han.

Sana Abdullah fick jobb snabbt, men att hitta lägenhet har inte varit lika lätt. Hon bor just nu i Uddevalla samtidigt som hon letar efter lägenhet i Stockholm, där hennes tjänst är baserad.

– Jag letar efter boende varje dag, men än så länge har jag inte fått tag på något. Men jag tror att det kommer att lösa sig, precis som det gjorde med jobbet, säger hon.