Nätpedofil dömd till åtta år

Mannen begick sexuella övergrepp mot över 100 flickor via nätet. Nu skärper hovrätten straffet till åtta års fängelse.

Den 47-årige mannen, från Ulricehamnstrakten, begick övergreppen via bland annat Kik och Skype. Han har enligt domen utgett sig för att vara en jämnårig kille eller tjej för att lura flickorna att visa sig nakna och utföra sexuella handlingar framför sina webbkameror. Många av de drabbade var mellan 12 och 14 år när de utsattes, medan en flicka bara var 10 år. Totalt handlar det om flera hundra brott mot drygt 100 flickor. Borås tingsrätt dömde honom i höstas till sju års fängelse, nu skärper hovrätten för västra Sverige straffet till maxvärdet, åtta år, för bland annat grovt sexuellt övergrepp mot barn.

I de allra flesta fall har vi gjort samma bedömning som tingsrätten, men vissa fall har vi bedömt som allvarligare brott,  säger hovrättsrådet Henrik Fernqvist till TT.

En annan liten skillnad är att vi bedömt att mannen hade större insikt om hur unga de här personerna var.

Mannen hade överklagat tingsrättens dom i ett 60-tal fall, där han hävdade att någon annan använt hans användarnamn. Hovrätten gick dock på åklagarens linje.

Vi har beaktat den stora mängden brott och att många av brotten har ett relativt högt straffvärde i sig. Samtidigt låg ju även tingsrätten redan nära maxstraffet, säger Fernqvist.

Källa: TT