Nytt sätt att avsalta vatten

En grupp forskare vid Columbia University har hittat ett sätt att avsalta vatten. Processen kallas ”Temperature Swing Solvent Extraction” (TSSE) och är designat att rena koncentrerade saltlösningar (vatten som innehåller höga koncentrationer av salt, upp till sju gånger saltare än havsvatten).

Denna typ av avfallsvatten produceras i industriella processer och under gas- och oljeproduktion, och utgör en stor fara för grundvattnet.

Forskargruppen blandade ett lösningsmedel som färgats rött med ett prov av en koncentrerad saltlösning, som i sin tur färgats blått.

Vätskorna verkade stanna separerade i flaskan men efter att ha värmt upp dem och sedan dekanterat den röda vätskan i en annan flaska som värms upp separat, lyckades forskargruppen få fram ett lager av rent vatten. Dekantering innebär att avtappa en vätska ur ett kärl så att bottensatsen inte följer med.

De lyckades avlägsna upp till 98,4 procent av saltet vilket är vad man lyckas göra med dagens ledande teknik kallas omvänd osmos. Skillnaden jämfört med omvänd osmos, eller andra metoder för avsaltning, är att den nya processen inte kräver höga temperaturer eller högt tryck. Allt som krävs är låg värme på 70 grader.

Det är det som gör det nya sättet banbrytande – både för att behandla avfallsvatten från industrin men även för att skapa dricksvatten för människor.

– TSSE kan bli en banbrytande teknologi, sa Ngai Yin Yip som leder forskargruppen. Det är effektivt, skalbart och kan drivas på ett miljömässigt sätt.