Roamingavgiften slopas i EU

Roamingavgiften, alltså den extra avgift som din operatör tar ut när du använder mobilen utomlands, försvinner helt den 15 juni inom EU.

Det innebär att det kommer att kosta lika mycket att ringa, smsa och surfa i Paris som det gör i Stockholm eller Göteborg.

Vissa mobiloperatörer har redan valt att ta bort roamingavgiften.

 

Vad är roaming?

Det är den extra avgift som din operatör tar ut när du använder mobilen utomlands. Den tillkommer på samtal, sms och datatrafik. Det sistnämnda har ofta kunnat bli den största kostnaden för resenärer som använder mobilen utomlands.

 

Men jag har ett särskilt utlandsabonnemang – är det meningslöst nu?

Det kan absolut vara en idé att se över ditt abonnemang när de nya reglerna börjar gälla. Särskilt om du betalar extra för att kunna använda mobilen utomlands billigare. Men troligtvis kommer även operatörerna att se över sina abonnemang, menar Fredrik Kapper, handläggare på PTS, Post- och telestyrelsen.

 – Det fanns en viss rädsla på EU-nivå att om grossistpriserna sätts för högt så kanske operatörerna höjer abonnemangsavgiften för att täcka sina kostnader. Men operatörerna kommer åtminstone med all säkerhet att se över sina erbjudanden.

Men från och med 15 juni är det alltså fritt fram att använda mobilen utomlands – utan oro?

Ja, med det självklara ”OBS:et” att reglerna gäller EU-länder, säger Fredrik Kapper, handläggare på PTS, Post- och telestyrelsen.